Ga direct naar de inhoud

Meghan niet de enige met een lastige familie

Vrienden kies je, maar je familie niet. In sommige gevallen loopt het zo uit de hand dat er familieruzies ontstaan of familiebanden zelfs sneuvelen. Meghan – de hertogin van Sussex – kan erover meepraten. Sinds uitkwam dat haar vader betaald kreeg voor paparazzifoto’s, het komt-hij-of-komt-hij-nou-niet-naar-het-huwelijk-drama (spoiler: nee) blijft haar vader met interviews haar aandacht proberen te trekken. Eén troost: Meghan is niet de enige bij wie wat familie betreft uit de hand liep.

Thomas Markle blijft met enige regelmatig interviews geven, waarbij het enigszins altijd op hetzelfde neerkomt: hij hoort maar niks van Meghan en Harry en maakt zich zorgen over haar. Afgewisseld met tirades dat hij haar heeft gemaakt tot wie ze is (en daarom dankbaarder zou mogen zijn) tot wanhoop en vrees dat hij haar nooit meer zal zien. Het is voer voor de tabloids en social media als Twitter. Wellicht dat Mette-Marit en Mathilde Meghan wat steun kunnen bieden, want ook zij zijn ervaringsdeskundige.

Mette-Marit: vader trouwt met stripper

Sven O. Hoiby, vader van de Noorse kroonprins Mette-Marit, © PPE Agency

Mette-Marit Tsjessem-Hoiby trouwt in 2001 met kroonprins Haakon van Noorwegen. Het duurt echter niet lang of haar vader Sven Hoiby laat van zich horen in interviews met de roddelbladen. Zo zegt hij dat hij een boek gaat schrijven over Marius, de zoon van Mette-Marit uit een eerdere relatie. De deur van het paleis valt echt dicht voor hem als hij trouwt met een voormalig stripster die ook nog eens veel jonger is dan hem. Het huwelijk duurt echter niet lang. En dan wordt de echte reden duidelijk voor de streken die Sven uithaalde: hij had geen geld en het was daarom heel moeilijk om nee te verkopen tegen de aanbiedingen van de roddelbladen. Hij – en de roddelbladen – gaan diep door het stof. Wel met positief gevolg: de deur van het paleis wordt op een kier gezet voor toenadering. Mette-Marit en haar vader weten het bij te leggen. Net op tijd, want Sven Hoiby maakt in de zomer van 2016 bekend dat hij ongeneeslijk ziek is. Iets meer dan een half jaar overlijdt hij aan de gevolgen van longkanker.

Mathilde: papa en nonkel Henri gooien met modder ‘in de boekskes’

Graaf Patrick d’Udekem d’Acoz en zijn vrouw: de ouders van koningin Mathilde, © PPE Agency

Het imago van de kreukloze koningin Mathilde (dan nog prinses) en haar degelijke familie loopt schade op als nonkel Henri zich laat interviewen en vertelt over de ruzie met zijn broers Patrick (Mathilde’s vader) en Raoul. De pers had wel enigszins iets opgevangen over ruzie in de familie, maar het interview slaat in als een bom. De onvrede over de verdeling van de erfenis en aantijgingen over jaloezie en belangenverstrengeling (Henri heeft volgens Patrick de koop van een hoeve voor hun dochter Marie-Helene tegenhouden) vliegen over en weer. En dan is de deksel van de pan en lijkt de vete tussen de broers via interviews in de Belgische bladen verder uitgevochten te worden. Ook de ouders van Mathilde geven een interview, met vooral een rol voor de emotionele moeder van Mathilde.
Helaas zal de ruzie tussen de broers niet worden bijgelegd. Mathilde’s vader Patrick overlijdt in 2008.

Na de dood van graaf Patrick wordt alles wel bijgelegd met nonkel Henri. Na een telefoontje, een onverwacht bezoek met de helikopter en dineetje meldt Henri dat het leven te kort is om ruzie te blijven maken.

En het zijn niet alleen vaders….

Meghans vader is niet de enige die voor oproer zorgt. Haar halfbroer Thomas jr. en halfzus Samantha laten ook regelmatig van zich horen. Volgens hen is Meghan een typische golddigger. De Belgische koning Filip kan over lastige broers meepraten: zeker de laatste jaren is rebelprins Laurent om zich heen aan het slaan, wat hem zelfs op een korting van zijn dotatie komt te staan.

Wijlen prinses Diana had ook een best tumultueuze band met haar broer, graaf Spencer. Dat hij na haar scheiding de Spencer-tiara terug vroeg, bekoelde de relatie al ietsjes. Maar toen hij het niet zag zitten om Diana na de scheiding een onderkomen op het landgoed van Althorp te geven, kwam hij zonder pardon bij haar op de zwarte lijst.

Hoe nu verder voor Meghan?

De soap rond Meghans familie leidt tot veel discussie en zelfs columns en opiniestukken in de Britse pers. Moet Kensington Palace niet eens ingrijpen en Thomas eens goed de les lezen? Moet er bemiddeld worden om toenadering mogelijk te maken? Moet Meghan uberhaupt wel iets doen?
De enige die het antwoord weet en haar vader en halfbroer en halfzus kent als geen ander, is Meghan. Het beste is om de soap verder geen aandacht te geven.

Categorieën: Geschiedenis

«   »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.