Ga direct naar de inhoud

Nieuw boek brengt Ira von Fürstenberg terug in belangstelling

Bij jonge royaltywatchers is ze niet zo bekend, maar anderen kennen haar nog wel: Ira von Fürstenberg. Zus van wijlen Karl Egon en voormalig schoonzus van modeontwerpster Diane von Fürstenberg. Maar meer bekend was ze door haar onkoninklijke leven: jonge bruid (15!), scheidingen en jetset-figuur. In deze geautoriseerde biografie wordt er teruggekeken op haar tumulteuze leven.

Virginia “Ira” wordt geboren op 18 april 1940 als dochter van prins Tassilo zu Fürstenberg en zijn vrouw Clara Agnelli (jawel, de Fiat-familie). Ze krijgt nog twee broers: Karl Egon (latere modeontwerper en man van Diane) en Sebastian.

Op haar 15e zorgt ze voor een schandaal door te trouwen met prins Alfonso von Hohenlohe-Langenburg, die 31 is. Ze krijgen twee kinderen, maar scheiden vijf jaar later in 1960. Ze trouwt opnieuw met een Braziliaan, maar ook dat huwelijk houdt geen stand.

Ze mengt zich in de jetset, acteert in een aantal films en gaat de mode- en juwelenwereld in. Na het overlijden van Grace Kelly gaan er roddels dat zij de nieuwe echtgenote van prins Rainier van Monaco zal worden. Dat gebeurt niet, maar ze houdt wel warme banden met de Grimaldi’s en Monaco.

Nu, op 79-jarige leeftijd heeft ze afscheid moeten nemen van haar broer, haar oudste zoon en van haar speciale en goede vriend prins Rainier van Monaco.

Een veelbewogen en onkoninklijk leven dus. En mooi materiaal voor een biografie, die nu verschijnt bij uitgeverij Harper Collins. Geschreven door Nicholas Foulkes krijg je een heus koffietafelboek, rijkelijk geïllustreerd met foto’s. Ira komt aan het woord, net als familie en intimi.
Het biedt een mooi kijkje in het leven van Ira. Van schandaalprinses tot de het leven overdenkende vrouw van vandaag.

Foto’s: Wikimedia Commons

Ira, the life and times of a Princess door Nicholas Foulkes.
Uitgeverij Harper Collins
240 pagina’s
ISBN 9780008267902
48 euro

«   »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.