Ga direct naar de inhoud

Koninklijke tradities: Pretzelzondag

In de reeks “Koninklijke tradities” bespreken we tradities in de koningshuizen. In deze aflevering gaan we naar Luxemburg voor pretzels (die wij ook kennen als krakelingen) voor Pretzelzondag!

Erfgoothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie met hun zoontje prins Charles ©Luxemburgs hof/ Sophie Margue

Pretzelzondag is eerder een landelijke/culturele traditie dan dat het een koninklijke traditie is. Maar de groothertogelijke familie doet er graag aan mee. Pretzelzondag vindt op de vierde zondag in de Vastentijd plaats, wat vandaag is. En de familie besloot een lieve en zoete familiefoto te delen van kleine prins Charles die zijn eerste Pretzelzondag meemaakt en zijn ouders Guillaume en Stéphanie.

Wat is Pretzelzondag eigenlijk?

Zoals eerder gezegd valt Pretzeldag op de vierde zondag in de Vastentijd. De bedoeling is dat de man een pretzel geeft aan zijn crush (in schrikkeljaren is het de vrouw die een pretzel geeft) om te zeggen wat hij voor haar voelt. Zijn de gevoelens wederzijds, dan krijgt hij met Pasen paaseieren! Is het niet wederzijds, dan krijgt hij helaas een leeg mandje. Leuk feitje: afgewezen worden/de bons krijgen is in het Luxemburgs De Kuerf kréien (de korf/mand krijgen).

In Nederland en België kennen we pretzels beter als krakelingen, het zoutje dat bij borrels op tafel wordt gezet. Maar in andere Europese landen zijn het meer broden/broodjes. In Luxemburg wordt een pretzel versierd met een laagje fondant en geschaafde amandelen.

Lekker hé? Een goed excuus om recepten op te zoeken en te gaan bakken!

«  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.