Ga direct naar de inhoud

Prinses Mako en de hoop op een huwelijk

Prinses Mako en kei Karumo bij de aankondiging van hun verloving

Het is drie jaar geleden dat prinses Mako van Japan – dochter van de Japanse kroonprins Akishino – haar verloving met Kei Kamuro aankondigde. Maar nadat een huwelijk werd uitgesteld: hoe staat het er nu voor? En komt het er nog van?

Op 3 september 2017 kondigde prinses Mako van Japan aan dat ze zich had verloofd met haar vriend Kei Kamuro. Ze hadden elkaar leren kennen op de universiteit. Heuglijk nieuws, maar niemand kon vermoeden dat de echte soap nog zou beginnen.

Kort na de bekendmaking van de verloving kwam naar buiten dat de familie Kei schulden zou hebben. Meer specifiek: Kei’s moeder zou schulden hebben haar ex-verloofde. In februari 2018 maakte de IHA (Imperial Household Agency, het orgaan dat het reilen en zeilen van de keizerlijke familie bewaakt en bepaald) dat het huwelijk zou worden uitgesteld naar 2020, na de festiviteiten van de inhuldiging van Mako’s ook Naruhito als nieuwe keizer van Japan.

In augustus 2018 vertrekt Kei naar Amerika, om daar rechten te gaan studeren voor drie jaar. In november zegt prins Akishino ronduit dat het huwelijk niet door kan gaan totdat het paar een passend antwoord heeft op de situatie en mensen daar tevreden over kunnen zijn. Kei hoopt dat antwoord te kunnen brengen met een verklaring die hij naar buiten brengt via zijn advocaat in januari 2019.

Mako’s zusje Kako mengt zich ook in de strijd en stelt zich solidair op met haar zus (en in feite dus tegen haar ouders). Kako zegt in maart 2019 in een verklaring naar aanleiding van haar afstuderen dat bij een voorgenomen huwelijk de gevoelens van de betrokken personen tellen en dat ze hoop dat haar wens “als een individu wordt geaccepteerd”.

Daarna wordt het eigenlijk stil rond het koppel. In februari 2020 zegt prins Akishino dat de situatie nog niet veranderd is, maar dat hij nog niet met zijn dochter heeft kunnen praten en er geen contact is geweest met de familie Kamuro. Hij vindt wel dat er snel iets gezegd moet worden.

In november laat prinses Mako weten dat zij en Kei nog steeds van plan zijn om te trouwen. Haar vader laat daarna weten dat als het paar echt wil trouwen, hij dat respecteert als vader. En dat hij volgens de grondwet (artikel 24 stelt dat een huwelijk alleen gebaseerd kan zijn op instemming/toestemming van beide personen) niet echt iets anders kan zeggen. Maar hij zegt wel dat Mako en Kei nog niet voldoende hebben gedaan om ervoor te zorgen dat vele mensen hen kunnen feliciteren.

Tsja, wat wordt er dan precies verwacht? Wat moet er dan gebeuren voor er eindelijk een huwelijk kan plaatsvinden? Het lijkt er sterk op dat kroonprins Akishino en zijn vrouw kroonprinses Kiko gewoon tegen de partnerkeuze van Mako zijn.

Of wellicht wil de kroonprins de beslissing van de Rijksdag afwachten: dat vrouwen de Chrystantentroon kunnen bestijgen en en dus een plaats in de troonopvolging zullen hebben. Momenteel verliezen prinsessen hun titel, rol en bestaan in de familie als ze trouwen. Zowel Mako als haar zus Kako zouden volgens een tijdschrift niet staan te springen om in het keizerlijke keurslijf te blijven en de familie graag verlaten als ze beiden zouden trouwen.

Het is in ieder geval prijzenwaardig dat Mako en Kei hun relatie op grote afstand blijven volhouden, voornemens blijven om te trouwen en niet onder de druk bezwijken. Hopelijk zullen ze inderdaad kunnen trouwen.

Deze hele soap geeft nogmaals aan hoe ouderwets de IHA en de keizerlijke familie van Japan zijn en dat er nog niet veel geleerd is na de psychische problemen van keizerin Masako (toen kroonprinses) die veel onder de druk leed zwanger te worden en om een zoon ter wereld te brengen. De dochter van de keizer en keizerin, prinses Aiko, liet de discussie over vrouwen op de troon in Japan loskomen, maar de geboorte van Akishino’s zoon prins Hisahito liet ontwikkelingen op dit gebied stilvallen en besluiten vanuit de regering of Rijksdag komen er maar niet.

Niettemin heeft Japan wel een groot probleem. De familie bestaat momenteel voor het grootste gedeelte uit prinsessen. De enige prins die nog een gezin moet stichten en nakomelingen kan verwekken is prins Hisahito, 14 jaar.

Als hem iets gebeurd of als hij geen nakomelingen zal krijgen, is de keizerlijke familie met uitsterven bedreigd. Maar als ze niet willen moderniseren, is dat misschien niet eens zo slecht.

«   »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.