Ga direct naar de inhoud

Review: Prins Charles – een uitzonderlijk leven in het schaduw van de troon

Sally Bedell Smith heeft na een biografie over prinses Diana en koningin Elizabeth nu ook een biografie geschreven over prins Charles. Sinds augustus is dit boek ook in het Nederlands te krijgen. Een mooie gelegenheid om even te kijken of dit lijvig boek – maar liefst 638 pagina’s – het waard is.

Wat het eerst opvalt is dat het boek op een toegankelijke manier is geschreven en dat voor zover ik het weet er geen fouten zijn gemaakt met het vertalen vanuit het Engels. De biografie is chronologisch opgebouwd: de eerste hoofdstukken gaan over Charles’ jeugd en schooltijd. Vanaf het begin wordt duidelijk dat Charles door het vele afwezig zijn van zijn ouders een beetje een afstandelijke band met hen heeft. Zijn oma, de Queen Mum, was degene die hem altijd een luisterend oor bood. De eerste hoofdstukken geven een goed beeld over hoe Charles opgroeide en hoe door zijn opvoeding en zijn drang naar bevestiging en het goede willen doen, leidde tot de keuze van lady Diana als huwelijkspartner.

In de hoofdstukken over het huwelijk met en de scheiding van Diana, toont Bedell Smith zich verrassend neutraal over Diana. In haar biografie over Diana was Bedell Smith uitermate kritisch over de prinses en was overtuigd dat er psychisch iets niet orde was met haar (Borderline persoonlijkheidsstoornis). Nu is ze neutraal over Diana, maar maakt eerlijk gezegd ook weinig woorden vuil over haar. De hoofdstukken over na de dood van Diana zijn het interessantst. Daarin wordt uitgelegd hoe er door de staf van de prins werd gewerkt om Camilla acceptabel te maken voor het volk. Interessant hoe machtig en slinks een PR-machine kan zijn.

Al met al een zeer interessant boek, om de andere kant van verhaal eens te lezen en ook omdat je na het lezen merkt dat Charles best een ondergewaardeerd figuur is met zijn inspanningen op het gebied van milieu en architectuur.

Het boek is verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam en is te koop bij onder andere Bol.com

Categorieën: Boeken en media

«   »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.