Ga direct naar de inhoud

Engeland: Arundel Castle

In het zuiden van Engeland, in het graafschap Sussex, ligt Arundel. In deze plaats vind je Arundel Castle. En dat kasteel was de hoofdreden voor mijn roadtrip naar Engeland (afgezien van de Diana-tentoonstelling in Londen). Mijn ouders gingen voordat ik geboren was geregeld op vakantie naar Engeland. Met vrienden of family of gewoon met zijn tweetjes. En Arundel Castle stond bij hun altijd op het programma, zo mooi vonden ze het. Als geschiedenisliefhebber en kastelengek werd ik alleen maar nieuwsgieriger door hun verhalen. Dus nu in 2017 – 35 jaar nadat mijn moeder voor het laatst in Engeland is geweest – was het zeker tijd om de oversteek te maken. Zou ik het leuk vinden, na alle verhalen? Zou ik het ook mooi vinden? Tijd om daarachter te komen!

Maar eerst wat geschiedenis (ik weet het, maar hou vol!). Het is een van de oudste kastelen in Engeland, gebouwd door een neerf van Willem de Veroveraar, Robert de Montgomery in 1068. Willem de Veroveraar had namelijk zijn neef land cadeau gedaan als dank omdat Robert de bezitting van Willem in Normandië goed had verdedigd en beschermd, terwijl Willem aan het veroveren (ha!) was in Engeland en Wales. Robert kreeg ook de titel Graaf van Arundel.
Leuk weetje: dankzij zijn veroveringen en bezittingen in Engeland en Wales zijn er veel kastelen en fortificaties die hij heeft gebouwd die nog steeds bestaan, bijvoorbeeld Dover Castle en Caernafon Castle.

Nadat Robert overleed kwam het kasteel in bezit onder koning Henry I. Op zijn beurt liet henry het kasteel in zijn testament na aan zijn tweede vrouw, Adeliza van Leuven. Zij hertrouwt later met William d’Aubigny.
William deelt het kasteel opnieuw in en versterkt de toren. Tot 1243 bleef het kasteel in handen van de d´ Aubigny familie. Dat jaar overlijdt de laastste mannelijke erfgenaam. Maar door het huwelijk van Isabel d’Aubigny met John Fitzalan komen het kasteel en de bijbehorende titels in het bezit van de Fitzalan-familie. Dat zou blijven tot 1580, als Mary Fitzalan trouwt met thomas Howard, hertog van Norfolk. Hij wordt geëxecuteerd omdat hij verdacht wordt van het smeden van een plan om te trouwen met Mary, Queen of Scots. Opnieuw valt alles terug onder de kroon.
Pas in 1660 wordt alles teruggegeven aan de Fitzalan-Howard familie. Opmerkelijk, want de katholieke (!) familie overleeft het protestantisme als nieuwe religie en overleeft de strijd tussen Willem III, zijn vrouw Mary Stuart en hun opstand tegen de Jacobieten. Zonder hun vriendschap met de Engelse koning of koningin te verliezen.

Meer weten? Er is een toffe documentaire met de geweldige historicus Dan jones als presentator over Arundel Castle op Netflix, deel van de reeks Secrets of Great British Castles.

De huidige hertog van Norfolk leeft nog steeds met zijn gezin in het kasteel. Er is een prive-gedeelte, maar ze gebruiken ook de kamers die je als bezoekers kunt zien. Na 17.00 (en in november wanneer het kasteel dicht is) gebruiken ze het hele kasteel. Dat kun je ook zien, want in iedere kamer staan er foto’s van de huidige hertog of van zijn ouders. Er is ook een trouwfoto te zien van de zoon van de huidige hertog, die vorig jaar trouwde. Verder zijn er veel foto’s te zien van de familie die de Paus ontmoet.

Er zijn ook foto’s te zien van de hertog in zijn rol als Earl Marshal van de koningin. Ja, dat lees je goed. Een katholieke edelman – die de eerste hertog is in Engeland, dus de hertog van alle hertogen – is verantwoordelijk voor het regelen van kroningen, begrafenissen en assisteren bij de opening van het parlementair jaar.

Jammer genoeg mocht je in het kasteel geen foto’s nemen, maar het is heel mooi! Je wordt van kamer naar kamer geleid. Ik was druk met alles bewonderen en mijn moeder had vaak een “Oh ja!”-moment. Ze herkende de eetkamer en de gallerij met schilderijen. we hebben erg genoten en waren zeer onder de indruk.

Ook was het fijn dat iedere kamer iemand van het personeel stond en dat ze veel wisten. Als je een vraag had of iets wilde weten hielpen ze graag. Zeker de dame in de bibliotheek vond het geweldig dat we zo geïnteresseerd waren in de geschiedenis van het kasteel en de familie. Ze legde ons ook uit over de erfeniskosten van adellijke familie en dat die die een familie of hun collectie (juwelen verkopen, *rilt*) ten gronde kunnen brengen, maar dat de Norfolks een stichting hebben opgericht om dit te voorkomen. Nogal belangrijk omdat ze een collectie hebben van meubels en objecten die de evolutie van het kasteel laten zien, maar ook de transformatie en evolutie van het land. Hun collectie is dus zeker van historisch en cultureel belang, niet in het minst omdat ze een katholieke adellijke familie zijn, maar omdat ze eerste edities bezitten van Chaucer en Shakespeare. En vergeet niet dat ze een manuscript van Leonardo Da Vinci (de Codex Arundel) bezaten tot ze het verkochten aan de British Library in 1831 (*kwijl*).

Na het bewonderen van het kasteel gingen we lunchen en shoppen in de museumwinkel. Daarna gingen we naar buiten om de Fitzalan Chapel – waar de familie steeds begraven wordt – en de tuinen te bekijken. Leuk om te weten: de Collectors Garden is geopend door prins Charles!

Slechts een conclusie was na afloop mogelijk: ja, het was zeker een bezoek waard! Mijn moeder vond het leuk om het nog eens te zien, maar nu meer te weten over de geschiedenis van het kasteel en de familie (dankzij mij). Het is een prachtig kasteel met mooie architectuur en meubels. Het voelt niet leeg of museumachtig aan, wat je soms wel eens kan hebben als je een kasteel bezoekt. Als je van geschiedenis en kastelen houdt moet je er zeker naar toe gaan! Per auto is het makkelijkst, maar er is een trein van Londen naar Arundel (1,5 uur durende reis) wat het een toffe daguitstap maakt.

Meer foto’s op mijn Flickr

Categorieën: Mijn reisverslagen

«   »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.