Ga direct naar de inhoud

Koninklijke trips: keizerlijk Wenen

Eind augustus 2016 heb ik een citytrip gemaakt naar Wenen. Het reisprogramma was heel simpel: Schloss Schonnbrünn, de Hofburg, de Kapfuzinergruft en het Hofmobiliendepot. De reis begon al uitstekend toen ik een nieuw koninklijk tijdschrift ontdekte bij een boekwinkel op Schiphol.

Schloss Schonnbrünn

100_0936

Bij bezoek aan dit kasteel wordt je langs vertrekken geleid die het verhaal vertellen van hun voormalige bewoners. Vergelijkingen met Paleis het Loo qua inrichting van de tour en Versailles (de Spiegelzaal) moest ik af en toe wel maken. Helaas is binnen fotograferen niet toegestaan.

De tour bestaat uit zo’n veertig kamers die je kan zien. Net als Versailles kan het hartstikke druk zijn met toeristen, maar ik had geluk en kon alles goed bekijken.
Na het bezoek aan het kasteel kun je de tuin bezoeken en omhoogklimmen naar de Gloriette, een paviljoen vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de tuin en de rest van het landgoed om het paleis. Je kunt ook echter kiezen om de dierentuin te bezoeken, wat ik deed.

100_0965

Verder biedt het paleis in de avond klassieke concerten aan in de Orangerie, het concert dat ik bezocht duurde twee keer drie kwartier. De eerste helft was muziek van Mozart en de tweede helft van Strauss, aangevuld met bariton, sopraan en balletdansers. Grappig: terwijl ik bij de garderobe stond te wachten, kwam er plots een heel olijke en zelfverzekerde man langslopen in white tie. Ik wens hem vriendelijk goedenavond en denk bij mezelf nog: goh, die heeft zich netjes opgedoft! Bleek later tijdens het concert dat hij de bariton was.

Ook de Hofburg biedt in de avond klassieke concerten aan. Voor echte liefhebbers/puristen zou ik aanraden een opera te bezoeken in de Wiener Staatsoper.

Wij zaten in Parkhotel Schonnbrunn, een sjiek maar betaalbaar hotel met zeer uitgebreid ontbijtbuffet vlakbij Schloss Schonnbrünn (een kwartiertje lopen) en met tram- en metrohalte vlakbij waarmee je zo in het centrum zit. Aanrader!

Hofburg

100_0968

De Hofburg is vooral gericht op het leven van Franz-Joseph en Elisabeth, beter bekend als Sisi. De tour door het paleis begint met de collectie zilver serviesgoed en porselein. Het geeft een mooie indruk op wat een organisatie er achter de keuken moet hebben gezeten. Na het servies ga je richting het Sisi-museum (in feite 6 appartementen in het teken van het leven en dood van de mythische keizerin) en de Keizerlijke appartementen. Ook hier helaas geen foto’s toegestaan. De audioguide is beschikbaar in het Nederlands en biedt een goede mix van verschillende stemmen en korte en lange verhalen. Door de manier waarop de route is uitgestippeld komt het ook meer ‘levend’ over als Schonnbrünn in mijn opinie.

Na het verlaten van de Hofburg kun je bij café Hofburg een Sisi-sandwich eten, maar je kunt ook wat verder doorlopen naar cafë Demel of café Central voor lunch of kaffee und kuchen. Voor mooi interieur en woordgrapjes moet je café Central zijn.
Verlaat je het paleis tegen de avond kun je lopen naar Figlmüller voor diner. En dat betekent de schnitzel der schnitzels, *burp*.

Heb je echter nog een hele middag voor je, kun het best even doorlopen naar de Kapfuzinergruft.

Kapfuzinergruft

Er zijn mensen die het bizar of creepy vinden, maar als je geïnteresseerd bent in koninklijke historie hoort het bezoeken van de koninklijke grafkelders er ook bij. Vlakbij de Hofburg vind je de Kapfuzinerkirche waar de keizerlijke grafkelder te vinden is: de Kapfuzinergruft. En mooi dat het is!

100_0988
100_0989

Aardig detail: bij redelijk wat graftombes liggen bloemen, kransen en briefjes. Het is een sport om te kijken of er wat van familieleden tussenzit.

100_1004

Verrassend was hoeveel er lag bij keizer Maximiliaan van Mexico, blijkbaar heeft hij nog vele Mexicaanse sympathisanten. Zijn vrouw – de Belgische prinses Charlotte – ligt begraven in de koninklijke crypte van Brussel.

100_1013

Minder verrassend was de hoeveelheden bloemen bij de graftombe van Sisi. Gelukkig waren Franz Joseph en Rudolf ook niet vergeten.

100_1015
100_1016
100_1017

Mooi dat ook aartshertog Otto – zoon van de laatste keizer van Oostenrijk en overleden in 2011 – nog op veel respect mag rekenen.

100_1024

Hofmobiliendepot

Het Hofmobiliendepot is het museum waar alle huisraad ligt opgeslagen wat van de Habsburgers was. Het wordt ook gecombineerd met een overzicht van de ontwikkeling van interieur gedurende de eeuwen/decennia en een hoek over de Biedermeierstijl, maar het kon me allemaal niet echt bekoren. Het gedeelte over de Habsburgers was niet groot en was ook wel choquerend om te zien hoe in de laatste ruimte alles op elkaar gestapeld was (foto van Castleholic’s Sydney). Uit oogpunt van behoud en voorkomen van schade niet echt slim.

Categorieën: Mijn reisverslagen

«   »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.