Ga direct naar de inhoud

Koninklijke tassen: de klassieke Chanel handtas

Handtassen zijn onmisbaar voor een prinses of koningin. Vandaag wordt de klassieke Chanel handtas bekeken. Dit model is ontworpen door Coco Chanel zelf in februari 1955. Hierbij werd ze geïnspireerd door haar eigen leven. Ze groeide namelijk op in een weeshuis en de verzorgers hadden een ketting/riem om hun middel waar de sleutels aanhingen. De schakels van de schouderband van de tas hebben precies dezelfde vorm als de schakels van de ketting/riem van de verzorgers.

De voering van de binnenkant van de tas had een rode tint, wat refereerde aan de uniformen die de kinderen droegen. Aan de binnenkant van de flap zat een vakje waar ze haar liefdesbrieven in opborg en in een vakje aan de buitenkant stopte ze haar geld.

Twee versies: de Classic Flap en de 2.55

Van dit model zijn er twee versies: de Classic Flap en de 2.55. De 2.55 werd uitgebracht in 2005 om de 50ste verjaardag van de tas te vieren en verscheen zoals Chanel hem ontworpen had. Maar de term 2.55 wordt tegenwoordig gebruikt voor beide versies. Leuk weetje: de naam 2.55 verwijst naar februari 1955, de periode waarin Coco Chanel deze klassieke tas bedacht.

Tussen de Classic Flap en de 2.55 zijn er subtiele verschillen. De Classic Flap heeft als sluiting twee vervlochten C’s. De 2.55 heeft de originele sluiting (foto), die de ‘Mademoiselle’-sluiting wordt genoemd – een subtiele verwijzing naar het feit dat Coco Chanel nooit trouwde. Beide versies hebben schakels als schouderband, maar alleen bij de Classic Flap zit er leer doorheen geweven. Feit is dat het klassieke model van deze tas ervoor gezorgd heeft dat het een iconische tas is geworden. Geen wonder dat prinsessen en koninginnen deze tas hebben!

De tas is in twee soorten leer te krijgen: van huid van lammeren of van pijlstaartroggen. Prijzen beginnen vanaf 2800 dollar.

Foto’s: Getty en Liu Wen Cheng – http://www.flickr.com/photos/liuwencheng/3923113713/, CC BY-SA 2.0

Categorieën: Mode

«   »

Eén reactie op “Koninklijke tassen: de klassieke Chanel handtas

  1. Erg interessant blog. Vooral ook de inspiratie die Coco Chanel haalde uit haar jeugd, doordat ze in een weeshuis heeft gewoond en dat daar de verzorgers liepen met een riem/ketting om hun middel waar de sleutels aanhingen. Ik had er nooit bij stilgestaan dat de koninklijke familie tassen van dit merk droeg, maar aan de foto’s te zien gebeurd dit we vaker. Bedankt voor het informatie blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.