Ga direct naar de inhoud

Ludwig II van Beieren

Ludwig_IILudwig wordt geboren op Schloss Nymphenburg in Beieren op 25 augustus 1845 als zoon van Maximiliaan II van Beieren en zijn vrouw Maria van Pruissen. Van jongs af aan wordt Ludwig eraan herinnert wat zijn taken en plichten waren als zoon van de koning. Historici opperen dat hier de verklaring ligt voor zijn latere vreemde gedrag, al waren er meer familieleden die excentriek gedrag vertoonden (zijn nicht Elisabeth in Beieren, beter bekend als Sisi).

Op zijn 18e wordt Ludwig al koning, als zijn vader na een kort ziekbed overlijdt. Hoewel hij niet helemaal voorbereid is, zorgen zijn jeugd en knappe uiterlijk ervoor dat hij populair wordt. Al gauw wordt duidelijk dat hij zich liever met andere dingen bezighoud dan regeren: hij houdt niet openbare verplichtingen en weert sociale evenementen. Hij houdt zich liever bezig met het maken van schetsen voor kastelen en het steunen van componist Richard Wagner.
Waar de jonge Ludwig ook mee kampt is het feit dat hij homoseksueel is maar een goed katholiek wil zijn en weet dat hij voor een opvolger moet zorgen (zijn dagboeken getuigen van een innerlijke strijd). Daarom verloofd hij zich met Sophie, zusje van zijn nicht Elisabeth. Toch blijft hij de datum van het daadwerkelijke huwelijk uitstellen en blaast het uiteindelijk helemaal af.
LudwigII
Als Beieren een staat wordt van Duitsland (en geen zelfstandig koninkrijk) trekt hij zich helemaal terug uit staatszaken en richt hij zich op het bouwen van zijn kastelen, waarvan Schloss Neuschwannstein het bekendste is. Hoewel hij zijn projecten uit eigen zak betaald , en niet de staatskas, heeft dit gevolgen voor de economie in Beieren. Ludwig zat al gauw in de schulden en begon overal te lenen. In plaats van het geleende geld te sparen of verstandig te investeren, gebruikte hij het geld om zijn ideeën mee te bekostigen. Het geklaag van de ministers werd hij zat en zocht naar een manier om ze af te kunnen zetten, maar de ministers waren hem voor. Zij zochten een manier om hem af te kunnen zetten en te vervangen door zijn oom Luitpold. Een reden hadden ze gauw gevonden: Ludwigs gestoordheid. Luitpold stemde met het plan in, als daadwerkelijk bewezen kon worden dat Ludwig ze niet alle zeven op een rijtje had.
Zo werd er een rapport opgesteld dat verklaard dat Ludwig gestoord is. In hoeverre het allemaal klopte weten we niet – het bevatte ook verhalen op basis van roddels aangeleverd door mensen die van hem afwilden – maar dat hij enigzins excentriek was staat wel vast. Door deze uitkomst wordt hij afgezet en gevangengenomen. Een onderzoek in 2014 stelt dat de diagnose niet correct was.

Tijdens zijn gevangenschap in Slot Berg gaat hij op een dag uit wandelen met zijn dokter. Als ze ’s avonds niet terugkeren, wordt er een grote zoekactie opgestart. Uiteindelijk worden in de Starnberg See de lichamen teruggevonden. De officiële versie luidt dat Ludwig zelfmoord had gepleegd door verdrinking, maar dat wordt (nog steeds) in twijfel getrokken. Ludwig stond immers bekend als een goed zwemmer en bij de autopsie is er geen water in zijn longen aangetroffen. Het mysterie van zijn dood zal voorlopig wel blijven…

Categorieën: Geschiedenis

«   »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.