Ga direct naar de inhoud

Charlotte van België, keizerin van Mexico

Dit is het eerste deel uit de serie “Monarchen met een steekje los”. Het verhaal van prinses Charlotte is een tragisch verhaal: haar huwelijk en leven als keizerin van Mexico bracht geen geluk. Het is eerder een voorbeeld hoe iemand door teleurstelling en tragedie zijn of haar verstand kan verliezen.

charlotte
Charlotte wordt geboren op 7 juni 1840 als dochter van koning Leopold I van België en zijn tweede vrouw Louise Marie d’Orléans. Ze heeft twee oudere broers (een ander overlijdt voordat hij één jaar is), Leopold en Phillippe. Haar naam is een eerbetoon aan de eerste vrouw van Leopold: prinses Charlotte van Groot-Brittannië.
Ze heeft een gelukkige jeugd, totdat ze haar moeder verliest als ze tien jaar oud is. Hierdoor wordt ze in een klap volwassen. Ze wordt omschreven als een aantrekkelijk meisje, dat weet hoe ze zich dient te gedragen en intelligent is.

Huwelijk met Maximiliaan van Oostenrijk

Als in 1856 aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk op bezoek komt, wordt ze meteen hopeloos verliefd op hem. Op 27 juli 1857 trouwen ze en vertrekken ze naar Italië, waar Maximiliaan onderkoning is van Lombardije en Venetië. Charlotte is vooral verrukt van Venetië. Echt macht hebben ze over het gebied niet, hoewel ze beiden erg ambitieus zijn. Maximiliaans broer, keizer Franz Joseph van Oostenrijk, ontheft ze van hun functie in 1859.
Ze willen allebei echter wat te doen hebben en daarom grijpt Maximiliaan het voorstel van keizer Napoleon III om keizer van Mexico te worden met beide handen aan, al wordt hem dit door familie afgeraden omdat het een gevaarlijk en onrustig gebied is met veel revolutionisten.
charlotte_en_maximiliaan

Keizerin van Mexico

Zodra het voorstel is geaccepteerd vertrekt het paar naar Mexico, waar ze keizer Maximiliano en keizerin Carlota worden. Daar adopteren ze Agustín de Iturbide y Green, kleinzoon van keizer Agustin I, als zoon en opvolger omdat ze zelf geen kinderen kunnen krijgen. Het verhaal doet de ronde dat dit komt omdat Maximiliaan Charlotte besmet zou hebben met een geslachtsziekte dat hij had opgelopen door ‘bezoek’ aan andere vrouwen.

Al gauw blijkt dat het Franse leger en voorstanders van de monarchie het land niet onder controle konden krijgen en rukken de republikeinen steeds verder op. Het Franse leger wordt teruggetrokken als men doorkrijgt dat Mexico een verloren zaak is. Charlotte protesteert en vertrekt naar Europa om steun te zoeken zodat de monarchie gered kan worden. Frankrijk en Oostenrijk weigeren echter elke hulp en zelfs het Vaticaan wil niet helpen.

Charlotte begint paranoïde te worden en heeft psychisch en emotioneel een zware klap gekregen, zo heeft zij het idee dat men haar wil vergiftigen. Hierdoor is het onmogelijk om naar Mexico terug te keren. Maximiliaan wordt een jaar later opgepakt en ter dood veroordeeld, wat voltrokken wordt door een vuurpeloton.
De mentale toestand van Charlotte blijft onveranderd; ze blijft volhouden keizerin van Mexico te zijn en spullen van Maximiliaan of met zijn beeltenis zijn haast heilig (ze claimt dat een pop zijn hart bevat). Haar broer Phillippe laat haar onderzoeken door een psychiater die haar gestoord verklaard. Voor de rest van haar leven zal ze in België blijven wonen, op kasteel Boechout.

Gebruikte bronnen

Categorieën: Geschiedenis

«   »

2 reacties op “Charlotte van België, keizerin van Mexico

  1. Sinds jaren ben ik geïntrigeerd door het leven van onze eerste prinses van België. Prinses Charlotte , de latere Keizerin van Mexico, is voor veel Belgen onbekend en onbemind en zeker vergeten. We mogen van geluk spreken dat Mia Kerckvoorde haar levenswerk gewijd heeft aan haar en voor het eerst in het Nederlands over haar gepubliceerd heeft ! Toch stel ik vast dat bijna niemand vandaag weet heeft van het drama dat deze lieve prinses is overkomen ! Na al die jaren van onderzoek en bijeen sprokkelen van waarheden en leugens ben ik op dit ogenblik een toneelstuk aan het schrijven over het Mexicaanse drama van Carlotta, keizerin van Mecico.

    1. Ik ben verheugd dit te lezen. Al jaren ben ik ook door haar geboeid. Het enige wat ik tot nog toe van haar bezit zijn nieuwjaarswensen naar haar geschreven door Frans Jozef.
      Claire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.