Ga direct naar de inhoud

Opinie: koninklijke kledingblogs inzet imagobewaking en PR

Blogs en websites die over koninklijke kleding, tassen, hoeden en andere accessoires gaan trekken van alle koninklijke fansites de meeste bezoekers. Geen wonder dat ze ingezet gaan worden als instrument voor imagobewaking en PR door de koninklijke hoven. Maar moeten we daar wel blij mee zijn?

Van de week haalde koningin Rania van Jordanië het nieuws omdat ze van streek was door de berichtgeving van de Engelse koninklijke modeblog UFONoMore over de kosten van haar kleding. Een ongeziene zet voor een koningin, maar het toont aan dat dit een proces is wat al langer gaande is: koninklijke hoven kijken vooral op de blogs over koninklijke mode hoe de publieke opinie en het imago van hun prinses of koningin erbij staat. Die blogs zijn populair, ontvangen veel bezoekers en er worden vaak veel reacties achtergelaten. Zo volgen Màxima en haar team de blog en schrijfsels van Josine Drogendijk-Evers (Modekoninginmaxima.nl) op de voet.

Het kon dus ook niet lang duren voordat deze blogs gebruikt gingen worden om het beeld bij te stellen. Rania wil de woede van het volk niet op zich halen als die erachter komen wat de kleding kost, dus greep ze in. Nu heeft ze een punt dat men niet zeker kan weten of ze een kledingstuk echt heeft of dat ze het heeft mogen lenen. Desondanks: ze heeft een dure smaak en vooral ook een heel Westerse smaak. En tegen die kritiek (want zo ziet ze het blijkbaar) kan ze blijkbaar niet.

En daar wringt nu net het schoentje. Want onder lichte druk van het Jordanese hof heeft UFONoMore besloten alle berichten voer Rania en andere Jordanese prinsessen weg te halen. Ik zou het als blogger verdomd hebben. Het schept nogal een gevaarlijk precedent voor de toekomst als ze zich zo actief kunnen gaan bemoeien. En net zoals een krant of tijdschrift een kritisch artikel, harde feiten of cijfers mag presenteren mag een koninklijke modeblog dat ook.

Natuurlijk is het leuk om als modeblog contacten met ontwerpers te hebben en zo met inside-information te komen. Maar als je als website een beetje aan banden laat leggen omdat een koningin of prinses een bericht niet leuk vindt, vind ik het nogal richting de kant van bemoeienis opgaan en komt wellicht de objectiviteit van zo’n blog ook in het gevaar. Aan de andere kant van het spectrum: dat het team van koningin Màxima Josine van Modekoninginmaxima.nl belde om haar even op te beuren nadat haar eerste boek was neergesabeld door voornamelijk Hans Jacobs van Royalblog vond ik ook al op het randje eerlijk gezegd.

Dergelijke blogs mogen – moeten! – kritisch zijn. En dan niet in de zin van “Oh, ik vond die jurk niet mooi vandaag”. Maar wél kritisch over kledingbudgetten, aantallen stuks kleding en schoenen en het gedrag van de prinsessen en koninginnen. Je moet je vrij kunnen voelen om te zeggen wat je vindt, ook al is het kritisch. En daarnaast: het is jouw blog, dus waarom zou jij de regels door hun laten voorschrijven?

Hopelijk gaan andere koninginnen en prinsessen Rania’s voorbeeld dus NIET volgen. Ze maken zich maar beter druk om serieuzere publicaties. En hopelijk blijven de modebloggers lekker doorbloggen.

Enne, Rania? Het zegt ook wel wat veel dat je in de verdediging schiet om een dergelijk artikel. Op een site van koninklijke fans notabene. Er is iemand in Engeland – ene Meghan – die door de internationale pers vuiler wordt behandeld dan jij en die houdt keurig haar mond en doet rustig voort. Keep calm and carry on.

Categorieën: Mode

«   »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.