Ga direct naar de inhoud

Koninklijke trips: het kasteel van Versailles

In de reeks ‘Koninklijke trips’ schrijf ik over de kastelen, paleizen en andere koninklijke bezienswaardigheden die ik heb bezocht. English translation below!

Toen ik in 2009 voor het eerst naar Parijs ging, hoopte ik dat mijn reisgezelschap het leuk zou vinden om het kasteel van Versailles te bezoeken. Gelukkig was dat het geval en zodoende was dat het eerste wat op de planning stond!

100_0234Het is een magisch gevoel als je de weg afloopt naar het kasteel, zeker als de zon schijnt en de pracht en praal goed zijn werk kan doen. Gek genoeg leek het me eerst klein. Maar zodra je eerst het standbeeld van Louis XIV hebt begroet en de poort bent doorgelopen sta je aan het gouden hek bij het paleis en heb je een betere indruk van de grootte.

Tip: een beetje slimme toerist heeft op voorhand al de toegangskaarten gekocht, want zeker in het hoogseizoen is het hartstikke druk en als je even niet oplet, zijn er weer vier bussen met toeristen leeggestroomd. Zorg er ook voor dat je rond half 10 of 10 uur bent, dan is de rij met mensen die naar binnen willen nog niet zo lang.

Het kasteel van binnen is prachtig! Je krijgt de vertrekken van de koning en de koningin te zien. Je ziet prachtig meubilair en schitterende kunst. Er is een hele gang met standbeelden van Franse koningen en belangrijke Franse personen (o.a. Volière en Robespierre). Verder zijn er schilderijen en portretten van Marie-Antoinette en Louis XVI bijvoorbeeld, maar vooral veel borstbeelden van Louis XIV – de Zonnekoning – die Versailles heeft gebouwd tot wat het nu is. Eerst was het een klein jachtslot waar de koninklijke familie geregeld gebruik van maakte, maar Louis XIV liet het ombouwen tot een imponerend paleis met een joekel van een tuin erachter. En de Spiegelzaal! Laten we de Spiegelzaal niet vergeten. Wow.

Nadat je alles binnen hebt gezien hebt, kun je de tuin bezoeken. Als je achter het paleis op het bordes staat is er maar een ding wat je denkt: Wow! En het tweede is: wat is het groot! Omdat we toen al vermoeide benen en voeten hebben, besloten we niet de tuinen in te lopen om op zoek te gaan naar Petit en Grand Trianon en het Dorpje van de Koningin. In 2015 heb ik dit wel gedaan toen ik Versailles voor de tweede keer bezocht. Mijn moeder en ik hebben toen een golfkarretje gehuurd en daarmee door de tuin gereden. Hoewel het prijzig is (32 euro voor een uur) raad ik het aan om te doen, wil je s’avonds niet doodop zijn en de dag erop nog van alles willen doen.

100_0281

100_0282

100_0284

100_0286

100_0287

100_0288

100_0290

Het is echt de moeite waard om te bezoeken en met openbaar vervoer vanuit Parijs supermakkelijk te doen. Zeker voor de fans van Coppella’s film ‘Marie-Antoinette’ of de tv-serie ‘Versailles’ (beiden zijn in het paleis opgenomen!) is het een must.

Raffel je bezoek niet af, neem de tijd om van al het moois en de schitterende uitzichten te genieten. Weest verder niet bang om het paleis goed te steunen door het kopen van souvenirs of het huren van een golfkarretje om door te tuin te crossen. Het kasteel krijgt steeds minder subsidies, maar kosten en onderhoud blijven astronomisch hoog!

English translation:

When I travelled to Paris for the first time in 2009, I hoped that my friends would like the idea of visiting Versailles. Luckily that was the case, and it became the first item on our itenary!

It is a magical feeling when you arrive in the village and walk down the road to the castle. Especially when the sun shines and the gold foil can do its magic. Weirdly enough it seemed small to me at first. But when you walked past the statue of Louis XIV (and said ‘Hi’!) and walked through the arch, you arrive at the golden gate and you get a better impression of the size of the castle.

A tip: a smart visitor makes sures to get his tickets beforehand. Especially during the summer it is abnormally busy and if you don’t pay attention for a bit four busses with tourists have arrived. Make sure you are there around 9.30 or 10.00. The queue of people who want to get in is doable around that time.

Inside the castle is beautiful! You get to see all the rooms of the King and Queen. During your visit you will see fine furniture and art. There is a whole gallery with statues of French kings and Important French People (Volière en Robespierre among others). Of course there are paintings and portraits of Marie-Antoinette and Louis XVI, but prominently there are busts of Louis XVI (the Sun King) who build the castle as we know it know. First it was a small hunting lodge of the French royal family, but Louis XIV turned it into an imposing castle with a whopper of a garden. And the Hall of Mirrors! Let’s not forget the Hall of Mirrors. Wow.

After you have seen everything inside, you can visit the gardens. When you stand on the terrace, there comes one thing to mind: wow! The second thought is: “It is so large!” Because we had already tired feet, we didn’t decide to get into the garden to walk to Petit and Grand Trianon and Hameau de La Reine. In 2015 I did, when visiting Versailles for the second time. My mother and I hired a golf cart and drove around the garden. While expensive (32 euro for 1 hour) I recommend to do it, if you don’t want to be dead-tired in the evening and want to do things next day.

It is really worth a visit and it is easy to reach with public transport from Paris. Especially for fans of Coppella’s ‘Marie-Antoinette’ or the tv-series ‘Versailles’ it is a must-see (both are recorded at the castle!).

One more thing: don’t haste your visit. Take your time to take in everything you see and the beautiful views. And don’t be afraid to support the castke by buying souvenirs or by hiring a golf cart to cross around in the garden. The castle gets less and less subsidies, but expenses and costs of upkeep stay high for the castle!

Categorieën: Mijn reisverslagen

«   »

2 reacties op “Koninklijke trips: het kasteel van Versailles

  1. Thank you for your tips! I’ll remember to arrive earlier and to wear very comfortable shoes for the entire day. Unfortunately, I can’t drive and I don’t suppose they have horses for hire. 😉

    1. Sadly there are no horses and carriages for hire 😉

      But you can also take a ’train’ from the palace to Grand and Petit Trianon. It is much cheaper then hiring a golf cart and you don’t have to drive yourself. You don’t see much of the garden that way, but it is an option!

      Sophie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.