Ga direct naar de inhoud

De Bourbon-Parma: een bondige geschiedenis

De recente huwelijken van prins Carlos, prins Jaime en prinses Carolina hebben de interesse aangewakkerd in die ‘andere Nederlandse Koninklijke familie’: de Bourbon-Parma’s. In dit achtergrondartikel wordt ingegaan op de geschiedenis van de Bourbon-Parma’s.

Hiervoor moeten we terug in de tijd. De familiegeschiedenis begint als prins Philippe van Frankrijk , uit het Huis van Bourbon en kleinzoon van de Franse koning Louis XIV, in 1700 koning wordt van Spanje als koning Felipe V.

Ontstaan Bourbon-Parma

Felipe trouwt, voor de tweede maal, in 1714 met Elisabetta Farnese. Elisabetta was erfgename van het hertogdom Parma, Piacenza en Guastalla. Door dit huwelijk komen de titels en grondgebieden bij de Spaanse Bourbons. De oudste zoon van Felipe en Elisabetta, Carlos, wordt hierdoor op zijn vijftiende Hertog van Parma en Piacenza. Carlos weet ook Napels en Sicilië te veroveren, maar komt in conflict met Oostenrijk, die het heroveren. Pas met het Weense Vredesverdrag in 1738 komt er een einde aan dit conflict. Carlos geeft Parma en Toscane aan Oostenrijk, waar hij Napels en Sicilië voor terugkrijgt.

Wapenschild van de familie de Bourbon-Parma
Wapenschild van de familie de Bourbon-Parma

De Oostenrijkse Habsburgers hebben de grondgebieden en titels niet voor lang. Met het Vredesverdrag van Aken in 1748 wordt alles weer aan de Bourbons overgedragen. Carlos’ broer Felipe, Carlos was inmiddels zijn vader opgevolgd als koning van Spanje, wordt de nieuwe hertog van Parma en Piacenza. Door zijn benoeming en nageslacht ontstaat het Huis Bourbon-Parma.

Geen stabiel hertogdom

Het zal echter niet rustig blijven rondom het hertogdom. In 1801 lijft Frankrijk het hertogdom in. Toenmalig hertog Ferdinand krijgt er het koninkrijk Etrurië ervoor terug, waar zijn zoon Ludovico koning wordt. Ludovico’s zoon Carlo Ludivico verliest het koninkrijk in 1807 bij het Verdrag van Fontainebleau. In 1815, bij het Congres van Wenen, krijgt Carlo Ludovico het hertogdom niet terug. Het wordt toegewezen aan Napoleons vrouw Marie-Louise van Oostenrijk. Wel is er de toegeving dat als Marie-Louise overlijdt Carlo Ludovico alsnog Hertog van Parma wordt. Als compensatie krijgt hij het hertogdom Lucca. Na de dood van Marie-Louise bestijgt hij als Carlos II de troon in Parma.

Carlos II wordt opgevolgd door zijn zoon Carlos III. Die wordt echter vermoord, waardoor de oudste zoon van Carlos III aan de macht komt: Robert I. Die zal de laatste regerende Hertog van Parma zijn: onder zijn bewind is de eenwording van Italië een feit. Italiaanse graafschappen en hertogdommen zijn verleden tijd. Maar met de huwelijken van zijn kinderen – maar liefst 24 kinderen uit twee huwelijken – kan hij zich nog bemoeien. Zijn dochter Zita trouwt met Karl, de laatste keizer van Oostenrijk, dochter Marie-Louise trouwt met koning Ferdinand I van Bulgarije, zoon Felix trouwt met groothertogin Charlotte van Luxemburg. Zijn zoon Xavier is de grootvader van de huidige hertog, ‘onze’ prins Carlos.

De Bourbon-Parma’s en het Carlisme.

Met Xavier wordt het Carlisme actueel. De Spaanse dictator Franco zoekt iemand uit de Spaanse Bourbons om de monarchie in Spanje te herstellen. Xavier is leider van de Carlistische beweging en schuift zijn oudste zoon Carlos Hugo, getrouwd met onze prinses Irene, naar voren als kandidaat voor de troon van Spanje. Carlos Hugo en Irene zetten zich volop in om aanhangers en steun te winnen. Franco kiest echter voor Juan Carlos als koning van Spanje. Alle strijd heeft een zware wissel getrokken op het huwelijk van Carlos Hugo en Irene, en ze gaan scheiden. Carlos Hugo doet ook afstand als troonpretendent in 1979, maar zal dat in 2003 herroepen. Sixto Enrique, jongere broer van Carlos Hugo, vindt dat Carlos Hugo niet de ideologische idealen volgt en wordt door zijn volgelingen gezien als het enige hoofd van het Huis van Bourbon-Parma. Sixto erkent de opvolging van Carlos Hugo’s oudste zoon prins Carlos niet, net als de huwelijken van alle kinderen van Carlos Hugo. De zussen van Carlos Hugo en Sixto steunden altijd Carlos Hugo en nu diens zoon Carlos.

Prins Carlos heeft laten weten de Carlistische claim niet te laten varen.

De huidige familie

Prins Carlos is getrouwd met prinses Annemarie. Als hoofd van de familie bezoekt prins Carlos met enige regelmaat samen met vrouw het voormalig hertogdom Parma. Vaak wordt hij hierbij vergezeld door zijn broer en zussen: prins Jaime, prinses Carolina en prinses Margaritha. Prins Jaime is recent getrouwd met prinses Viktoria, prinses Carolina is getrouwd met Albert Brenninkmeijer en prinses Margaritha is getrouwd met Tjalling ten Cate.

Categorieën: Geschiedenis

«   »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.